Verduurzamen van je sportvereniging met subsidie, hoe werkt het?

//Verduurzamen van je sportvereniging met subsidie, hoe werkt het?

Veel sportverenigingen willen verduurzamen om energie en daardoor geld te besparen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bestuurders zien soms door de bomen het bos niet meer. Waar begin je nu als je wilt verduurzamen? Bij een subsidieaanvraag, energiescan of toch een offerte voor zonnepanelen?

EDS-subsidie tot 30% op investering
Lucas Hullegie, oprichter van Sportief Opgewekt, vertelt over zijn ervaringen met sportclubs en stichtingen en over de mogelijkheid om tot 30% subsidie te ontvangen om te verduurzamen. In 2016 verving de EDS-subsidie de teruggaaf energiebelasting voor sportverenigingen en sportstichtingen. Verenigingen krijgen tot 30% aan subsidie op de investeringskosten in duurzame maatregelen, stichtingen die BTW kunnen verrekenen tot 15%.

‘Door deze subsidieregeling wordt verduurzamen financieel extra interessant’, vervolgt Lucas. ‘Afgelopen jaar hebben we onder andere voetbalclub AVV Zeeburgia in Amsterdam en Tennisvereniging Lisserbroek verduurzaamd’. Deze clubs besparen flink op hun energiekosten waardoor er meer geld beschikbaar is voor de sport.

Wees er op tijd bij
De EDS-subsidie komt weer beschikbaar op 2 januari 2018 en de verwachting is dat, net als begin 2017, de subsidiepot van 6 miljoen euro binnen enkele dagen leeg zal zijn. Clubs die te laat starten met het inventariseren van de mogelijkheden en alles klaar hebben voor een juiste aanvraag missen de boot. ‘En dat is erg jammer want dan moeten ze wachten tot 2019 voordat er weer subsidie beschikbaar komt’.

Sportief Opgewekt is daarom in augustus is gestart met het Project Duurzame Sportaccommodaties. Doel is om met ledverlichting te besparen en met zonnepanelen schone energie op te wekken. “De animo van clubs is erg groot, en ook de vraag naar de juiste kennis van hoe je het verduurzamen succesvol aanpakt. Het doel is om daadwerkelijk te gaan besparen, en niet weer een nieuw adviesrapport, die zijn er al meer dan genoeg”.

Hulp tijdens hele proces
“We nemen echt het werk uit handen voor clubbestuurders, bijvoorbeeld door een businesscase op maat uit te werken, aanwezig te zijn tijdens de Algemene Ledenvergadering en subsidies aan te vragen.” Als alles rond is gaan we over tot realisatie van de zonnepanelen en het vervangen van oude lampen naar ledverlichting. Met energieschermen in het clubhuis nemen we alle clubleden mee waardoor ook die bewust worden van de opbrengsten van energiebesparing en het opwekken hiervan.

Sportief Opgewekt verduurzaamde de afgelopen twee jaar al meer dan 30 sportaccommodaties. De besparing bij deze clubs varieert van 20 tot 45% op energielasten. “Clubs vinden het prettig te weten dat ze geen kosten hebben, als de besparing niet doorgaat.”

Feiten EDS regeling
  • Totaal 583 aanvragen EDS in 2017, merendeel voetbal-, tennis-, en hockeyclubs.
  • Subsidiepot was afgelopen jaar binnen een week leeg;
  • Er kwam geld terug in de pot van clubs die de reeds in 2016 toegekende subsidie niet gerealiseerd hebben;
  • Vooral de combinatie van besparen door ledverlichting en opwekken met zonnepanelen levert vaak direct financieel voordeel op;
  • Er zijn diverse financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld bij gemeenten of met een borgstelling van Stichting Waarborgfonds Sport bij de bank;
  • Ruim 12.000 sporters bewust gemaakt van energiebesparing en duurzame opwek
In de voorinschrijving van het Project Duurzame Sportaccommodaties hebben al 23 clubs zich aangemeld. Meer informatie leest u hier.

 

Aanmelden Project Duurzame Sportaccommodaties
2017-10-27T10:48:24+00:00 oktober 26th, 2017|Nieuws|