AZ 2000 Arnhem

//AZ 2000 Arnhem
AZ 2000 Arnhem 2018-04-10T10:17:56+00:00

Project Description

AZ 2000 Arnhem

 

 

Arnhemse stroomneutrale voetbalclub.

AZ 2000 is een voetbalvereniging gevestigd op Sportpark Drielsedijk in Arnhem. De club bespaart flink op haar energielasten door ledverlichting en wekt haar eigen zonnestroom op dankzij een unieke opstelling met zonnepanelen langs het veld.

Sportief Opgewekt startte met het vervangen van alle conventionele verlichting in de clubgebouwen naar energiezuinige ledlampen. Bovendien zijn er in alle kleedkamers bewegingsmelders geplaatst om extra stroom te besparen. Op twee twee van de voetbalvelden zijn de oude gasontbrandingslampen vervangen voor zuinige led-veldverlichting. De ledveldverlichting is vanaf de mast in meerdere standen te schakelen. Zo zijn er diverse zuinige trainingsstanden (60% vermogen) en is er een wedstrijdstand (90% vermogen). Naast de besparing levert de nieuwe veldverlichting een aanzienlijk hogere lichtopbrengst. De 140 zonnepanelen van AZ 2000 wekken jaarlijks de volledige stroombehoefte van de club op. Omdat de daken ongeschikt waren, realiseerde Sportief Opgewekt de zonnepanelen in een unieke opstelling langs het veld. De grond onder veldopstelling is verhard en netjes afgesloten door een hekwerk.

Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart AZ 2000 elk jaar 43.300 kWh grijze stroom. Dit komt neer op zo’n 24.300 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Als de club niet zou verduurzamen, maar wel deze uitstoot wilde compenseren, zouden ruim vier voetbalvelden vol geplant moeten worden met volwassen eiken. Hoeveel stroom de club precies opwekt en verbruikt kunnen leden live zien op een interactief sportief energiescherm dat in de kantine hangt.

Het project is gefinancierd door Rijkssubsidie en een lening bij de Triodos Bank met borgstelling van Stichting Waarborgfonds Sport. Naast aanvraag van de subsidie en financiering begeleidde Sportief Opgewekt de club ook bij het vergunningstraject voor plaatsing van de veldopstelling.

 

 

Duurzame clubs