Voetbalvereniging OSV viert duurzame start

//Voetbalvereniging OSV viert duurzame start

Op zaterdag 10 december vierde de Amsterdamse voetbalvereniging OSV de officiële start van hun duurzame toekomst. Dankzij de installatie van zonnepanelen en ledverlichting daalt de energierekening van de club jaarlijks aanzienlijk. OSV is een van de eerste voetbalverenigingen die gebruik maakte van de energiescan van de gemeente en er gelijk stappen mee zette. Wethouder Choho is blij met dit initiatief. Samen met Lucas Hullegie van Sportief Opgewekt overhandigde hij aan voorzitter Ilona Rozendaal een plaquette met hun verduurzamingsmaatregelen er op.

Om de verduurzaming te realiseren, maakte OSV gebruik van de subsidieregeling van het Rijk en de lening vanuit het duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam. Voorzitter Ilona Rozendaal: “Sportief Opgewekt heeft ons aan de hand genomen en ons door het regeltjesland geleid. Daardoor hebben we extra geld gevonden om het geheel te realiseren.” Sportief Opgewekt voerde vervolgens de verduurzaming uit en installeerde maar liefst 162 zonnepanelen op het dak. Bovendien verving het bedrijf alle reguliere verlichting door ledverlichting. Door de verduurzamingsmaatregelen bespaart OSV jaarlijks ruim 27.600 kilo CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan de opname door bijna 1.380 eiken waar een oppervlakte van bijna vijf voetbalvelden voor nodig zou zijn.

Tijdens de feestelijke start deden de jongste spelers mee aan ludieke energiespellen. Zo toverden ze muziekfragmenten uit de Waterpiano en zochten ze bij de ‘Wat hoort bij Watt’ de energiebron en energiegebruiker bij elkaar. Voor de volwassenen was er ’s avonds een duurzaamheidsquiz. Daarin werden vragen gesteld over de investering en het resultaat van de verduurzaming, bijvoorbeeld over wat je met de opgewekte zonnestroom kunt doen.

Hoeveel OSV opwekt met de zonnepanelen, zien de leden van OSV op een speciaal monitoringsscherm. Op het door Sportief Opgewekt ontwikkelde scherm wordt de real-time opwek vertaald naar bijvoorbeeld het aantal voetballen dat je ermee kunt oppompen, of het aantal shirts dat je ermee kunt wassen. Op het scherm is bovendien plek voor duurzame sponsoren van OSV; een extra inkomstenbron voor de club.

Sportief Opgewekt is gespecialiseerd in het verduurzamen van sportclubs. Met duurzame technieken als zonnepanelen en ledverlichting verlagen we de stroomkosten voor clubs aanzienlijk. Naast het advies en realisatie van deze duurzame technieken, steekt Sportief Opgewekt ook energie in het bewust maken van clubleden en potentiële sponsoren. Door de energierekening te verlagen, blijft er meer geld over voor de sport.

2017-02-02T22:14:07+00:00 december 2nd, 2016|Nieuws|