We willen wel verduurzamen, maar hoe?

//We willen wel verduurzamen, maar hoe?

Eind 2017 was ik bij een voetbalclub die graag stappen wilde zetten op het gebied van duurzaamheid. Steeds meer leden vroegen erom, de penningmeester wilde geld besparen en de gemeente wilde ook graag dat de club stappen zou zetten.

Maar ja, de club had niet zo veel geld in kas, wist niet goed of en hoe je geld zou kunnen besparen en het bestuur had het al druk genoeg met de dagelijkse bezigheden bij de club.

‘We willen wel Bram, echt waar, maar we weten niet goed hoe we dit aan moeten pakken’ gaf de voorzitter aan.

In het eerste gesprek vertelde de voorzitter dat er veel klachten waren over de verlichting op de velden. De leden klaagden omdat er niet overal voldoende licht scheen op de velden, de penningmeester over het hoge energieverbruik en de kosten van het regelmatig vervangen van de gasontladingslampen.

Samen zijn we gaan kijken waar de behoeften van de club lagen. Hoeveel lampen vervangen zouden kunnen worden voor ledverlichting en hoe door zonnepanelen op het dak het resterende elektraverbruik opgewekt kan worden.

Omdat de gemeente de eigenaar is van de huidige lichtmasten en lampen, heeft Sportief Opgewekt geholpen bij het maken van afspraken tussen club en gemeente. De club krijgt korting op de huur omdat de gemeente gaat besparen op onderhoudskosten door led veldverlichting. Na ontvangst van de EDS subsidie die we hadden aangevraagd, heb ik samen met het bestuur de leden tijdens een vergadering bij de club, om akkoord gevraagd. En unaniem gekregen!

De club had echter niet voldoende middelen, dus hebben we geholpen bij het krijgen van een borgstelling bij het waarborgfonds (SWS) en daarna een lening bij de bank tegen aantrekkelijke voorwaarden.

We hebben de club geholpen om maximale aandacht in de media te krijgen om te laten zien dat de voetbalclub met z’n tijd meegaat, en haar maatschappelijke functie serieus neemt. ‘We maken zo de wereld een beetje mooier, besparen op energielasten en hebben nu geweldig mooie verlichting’ sprak de voorzitter uit tijdens de feestelijke opening waarbij ook de wethouder van Sport aanwezig was.

 

Wil jouw club ook verduurzamen, maar weet de club niet hoe?
Bel Bram Sluijk op T. 06-23271633 of mail via bram@sportiefopgewekt.nl

2018-11-13T14:33:49+00:00 oktober 25th, 2018|Nieuws|